Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Hagyományok? Hivatkozások...
  2007-05-15 02:09:40, kedd
 
   
  H i v a t k o z á s o k, m e g h a t á r o z á s o k
(A Magyar Írószövetség által, 1998-ban meghirdetett szociográfiai pályázatra készült, ,,Bízom Külkertesben!" jeligéjű pályamunkához)

Túlélési stratégiák...(1946-1968)
1.: Kulák-paraszt: (4. old.) ,,A kulák (kulaks) a 19. sz. végén és a 20. sz. elején az orosz parasztság legtehetősebb rétege. A jobbágyfelszabadítás után jelentek meg, s tőkés mezőgazdasági termeléssel és vállalkozói tevékenységgel foglalkoztak. A mezőgazdaságban a 30-as években folyó kollektivizálás során Sztálin a kulákokat, mint osztályt "likvidálta". (Cambridge Encikl./Maecenas Kiadó/Bp./1992.)
A kulaks magyar megfelelője: kulák/nagygazda, "zsírosparaszt" (per.)/. Rákosi az 50-es évek elején - szovjet mintára - az egyéni (saját földjét művelő és állattartással is foglalkozó) parasztokat, az ellehetetlenítés minden módszerét /teljesíthetetlen beszolgáltatási követelmények/ alkalmazva akarta TSZ-ekbe kényszeríteni. Az erőszakos kollektivizálás alól a II. világháború utáni földosztáskor földhözjutottak sem voltak kivételek. (A magyarok krónikája/Officina Nova/1995/Bp, nyomán:B.M.)
2.: Munkamegosztás: (4. old.) társadalmi munkamegosztás: a termelő és egyéb emberi tevékenységek, munkák különböző foglalkozási ágakká való szétválása, elkülönülése... (Közgazd. kislexikon, Kossuth Kiadó/1977.)
Családi munkamegosztás: u.a., mint a társadalmi, csak a családi élet működőképességének fenntartását szolgáló funkciók- feladatok családtagonkénti szétosztása és elvégzése. (Háztartás, gyermeknevelés, stb: H. Sas Judit: Nőies nők és férfias férfiak 126. old., Akadémia Kiadó, Bp/1984.)
3.: Parádés kocsi: (3. old.)a lovas szekér díszes, emberi utazásra alkalmas változata. (Balasa-Ortutay: Magyar néprajz 262. old., Corvina/1982.)
4.: Lószerszám: (4. old.) a lóbefogáshoz szükséges fölszerelés. Magyar néprajz.
5.: Suba: (4. old.) kiterítve kör alakú, melyben az egyes juhbőrök háromszögben helyezkednek el. A legegyszerűbbeket, melyek mindössze 3-4 db-ból álltak, maguk a pásztorok szabták és varrták. De az igazán szép, ünnepi subát 12-15 bőrből a magyar szűcs állította össze... (Magyar néprajz 314. old. Corvina/1982.)
6.: Gazda: (5. old.) "...szinte kivétel nélkül a család legszélesebb ismretekkel rendelkező tagja volt. Ismereteit általában a családja számára igyekezett átadni." (Magyar néprajz 48-50. old.)
7.: Érzelmi patron: (5. old.) mély, tartós pozitív érzelmi élmény elraktározása és felidézése. (Szülők kislexikona: Kossuth/1974., David A. Statt: Pszichológiai kisenciklopédia: Kossuth/1994., Szülőknek nevelésről: Ifjúkor..., Művészetre nevelés a családban: Kossuth/1978.)
8.: Zsellér: (8. old.) föld nélküli mezőgazdasági munkás. (Értelmező kéziszótár)
9.: "Racizás", racionálás: (5. old.) áthelyezés, elbocsátás...
10.: Beszolgáltatás: (5. old.) ,,1951-ben bevezették a cukor- és lisztjegyet. Az ellátási nehézségekért falun a gazdákat tették felelőssé." (A magyarok krónikája: Officina Nova/1995.)
"...veszélyes mértéket ér el a parlagon hagyott földek aránya. A begyűjtéshez egyre gyakrabban vesznek igénybe karhatalmat, hogy szó szerint: lesöpörjék a padlást." "...a következő évre félretett vetőmagot is elvitték a paraszti portát földúló rendőrök." (A XX. század krónikája: Officina Nova/1994.)
11.: Szuggerálta: (5. old.) befolyásolta: "...A gyermek befolyásolhatósága hatalmas erejű eszköz a nevelő kezében, ..."(!) (Szülők kislexikona, Kossuth/1974.)
12.: Önvédelmi reflex:=énvédelem=elhárító mechanizmus: (5. old.) D. A. Statt: Pszichológiai kisenciklopédia 50. old.)
13.: Prédikálószék: (6. old.) egyházi, politikai, vagy oktatói szószék.
14.: (6. old.) Az idézet Mikes Kelemen fiktív leveleinek egyikéből (LXII.) való, melyet Rodostóban írt 1725-ben.
15.: "Értelmiségi (6. old.) réteg sohasem volt és nem is lehet külön osztály, mert nem foglal el önálló helyet a társadalmi termelés rendszerében a tulajdonviszonyok tekintetében... Mint társadalmi réteg, önálló politikát sem folytathat, tevékenységét azoknak az osztályoknak az érdekei határozzák meg, amelyeket szolgál..." Filozófiai kislexikon Kossuth/1976.; (Huszár Tibor: Történelem és szociológia: 69. oldal., Magvető, Pécs/1979.);
"..a kelet-európai értelmiség nyilvánvalóan nem osztály. Nemcsak hatalmának osztályjellegét nem ismeri fel, de az osztálynélküliség és a megegyezés ideológiáját pártolja, s - ami még nagyobb paradoxon - azt állítja, hogy a hatalom, amelyet az értelmiségiek gyakorolnak, voltaképpen a proletariátus hatalma." (Szelényi Iván: Az értelmiség az államszocialista társadalmak osztályszerkezetében 1982.)
16.: Konfekció ipar: (6. old.) (a textiliparon belül) készruhák nagytételű előállításával foglalkozó ipar. (Moldova György: A szent tehén, Riport a textiliparról)
17.: Modern rabszolga: (6. old.) társadalmi tulajdonként kezelt, neki életét és utódait tekintve is kiszolgáltatott, "minden joggal fölruházott", de azzal élni nem tudó, kizsákmányolt dolgozó. B. M.
"...F.I.-nével beszélgetek. ...sehogy sem tudok ezzel a harminckét éves fiatalasszonnyal, aki tíz éve dolgozik itt a Habselyemben, törzsgárdatag, ...Mindig is Erzsébeten lakott, de szanálták a házukat, s ő szerencsétlenségére Zuglóban kapott lakást. Nagyon visszakívánkozik Erzsébetre, nem tud hozzászokni új környezetéhez. (Akárcsak az előbb említett Cs.L.-né.)" "...a beszélgetést L.K. mérnökkel folytatom, a kelmetechnológiai osztály vezetőjével. Pesterzsébet? Nem ismeri a kerületet, nincs is erre ambíciója, semmi sem köti ide. ... Az ötéves terv végére a termelést megduplázzák a termelékenység fokozásával." Molnár Géza: Ez itt a külváros (Szabad hazában/Tankönyv az 1974/75-ös KISZ oktatási évre/Ifjúsági Lapkiadó Vállalat/1974.)
18.: KTSZ: (10. old.) Kisipari Termelő Szövetkezet
19.: Elidegenedés: (10. old.)D. A. Statt Pszichológiai kisenciklopédia 50. old. (Vö: a közgazdasági- és jogi elidegenítés fogalmával! Közgazd. kislexikon 106. old.; Dr. Takács György: Gazdálkodási és jogi fogalmak párhuzamos magyarázata 353. old., Elsajátítás: 127. old. GTE/Bp/1990.)
20.: Életstratégia: (11.) embernek, a (fogantatással)-születéssel kezdődő és a halállal véget érő létezési időtartama, mely időtartam felnőtt szakaszára - az élet többféle területéről készített, elemzésen alapuló - életmódra irányuló terv, lépésről lépésre történő megvalósítása. B.M.
(Harsányi István szerint az életprogram. Az ifjúkor (16-24. év), megjelent: 1984-ben a Szülőknek nevelésről c. sorozatban; Szülők kislexikona, Kossuth Kiadó/1974.)
21.: Tímár Mihály, Tímea, Noémi, Teréz mama: (12. old.) Jókai Mór: Az aranyember című regényének hősei.
22.: Szellemi skála: (12. old.) az alkotó tudat - "gondolkodással, kiváló szellemi tulajdonságokkal fölvértezett ember". (Pszichológiai kisenciklopédia.)
23.: Szenzibilitás: (12. old.) érzékenység, fogékonyság. (Pszichológiai kisenciklopédia.)

24.: Organikus műveltség: (13. old.) organikusan, szervesen hozzá tartozó, természetes, ősi, - nemzedékről-nemzedékre- öröklődő valamilyen tudás iránti készség. (Szakirodalom alapján: B.M.)
25.: Egzisztenciális: (13. old.) az élethez létfontosságú szükségleti javak. (Idegen szavak és kifejezések szótára alapján: B.M.)
26.: TMK: (13. old.) mozgalom-jellegű munkavégzés: a "Tervszerű- Megelőző Karbantartás" volt a lényege. (B.M.)
27.: Diszkriminatív: ((14. old.) hátrányos, megkülönböztető intézkedés. (Idegen szavak és kifejezések szótára alapján: B.M.)
28.: "Kalander: (16. old.) (gör.-ném, műsz) több egymás fölé szerelt hengerből álló gép a kezelt anyag egyenletes vastagságúra, vagy síma, fényes felületűvé alakítására." (Bakos Ferenc: Idegen szavak és kifejezések szótára: 400. old, megj:Akadémia K./Bp/1978.)
29.: Appretúrás: (16. old.) a textília kikészítő anyaggal történő "csinozása" (pl: keményítés). (Idegen szavak... szótára alapján: B.M.)
30.: József Attila: (17. old.) A szépség kuldúsa c. versének egy részlete.
31.: Arroganciával: (17. old.) szemtelen, pimasz, pökhendi, kihívó viselkedéssel.(Idegen szavak és kifejezések szótára nyomán:B.M.)
32.: (18. old.) "... minden cimbora fizetett egy kört": a kocsmai illendőség, betyárbecsület szerint az együtt ivó társaság minden tagja rendelt és fizetett minden tagjának legalább egyszer "egy kört". B.M.
33.: Presztízsvesztéstől: (18. old.) tekintélyvesztéstől. (Idegen szavak szótára nyomán: B.M.)

Szocializációs kísérletek...(1969-1971)
1.: "Kassai dóm, (32. old.) ahol Rákóczi, Zrinyi Ilona, Bercsényi Miklós és társaik hamvai mindmáig nyugszanak." "... 1906. október 24-én Ferenc József király szentesíti a II. Rákóczi Ferenc és" "...Törökországban ... bujdosó társai hamvainak hazahozataláról szóló törvénycikket." (A XX. sz. krónikája/Officina Nova/1994.)
"A vonat Orsováról érkezett a fővárosba, majd egynapos ünnepség után ért céljához Kassára. Itt Rákóczit és Zrínyi Ilonát 29-én a dómban, 30-án Thökölyt a késmárki evangélikus templomban helyezték örök nyugalomra." (A magyarok krónikája/Officina Nova/1995.)
Akkor még nem sejtették, hogy 15 év múlva Kassán sem lesznek bujdosó őseink hamvai "otthon", mert a "trianoni békediktátummal" majd elcsatolják, kiszakítják Magyarország testéből és Kassa sem lesz magyarországi város többé! B.M.
2.: "Miért nem tudhattak arról, hogy mi történt 1968-ban...?" (32. old.)
"A prágai tavasz a csehszlovák nép szabadságmozgalmát, a polgári társadalom csíráinak kiépülését takarta." "A mozgalomnak öt szocialista ország (Szovjetúnió, Lengyelország, NDK, Magyarország és Bulgária) csapatainak 1968. augusztus 20-i bevonulása vetett véget." (A magyarok krónikája/Officina Nova/1995.)
3.: "T"ámogat, "T"űr, "T"ilt= TTT: (33. old.) "...Valójában a párt akarata a művelődés területén Aczél György akaratát jelentette." "...Aczél a maga koncepcióját az ú.n. három "T" kategóriájában helyezte el: támogatás, tűrés, tiltás. A harmadik T-t, a tiltást, az alkotók igyekeztek eleve, önszántukból elkerülni. ..." (Pozsgay Imre:1989 Politikus-pálya a pártállamban és a rendszerváltásban/Püski/1993.)

4.: "Túraszerkóban": (37. old.) Túrázásra alkalmas öltözék és felszerelés.
5.:"...cuccukban": (38. old.) Holmi, csomag; itt: divatos ruhanemű, öltözék.
6.: "frusztált": (39. old.) "Határozott célra irányuló tevékenység végrehajtásának meggátolása miatt előállott kellemetlen, bénító élmény." (Idegen szavak és kifejezések szótára/Akadémia Kiadó/Budapest/1978.)
7.: "adminisztráció": (40. old.) "... a civil társadalom bürokratája közvetíthet az alapvető osztályok közötti konfliktusokban, de legfőbb érdeke a meglévő osztályviszonyok fenntartása, mert ennek kétségbevonásával önnön létalapját ásná alá." (Szelényi Iván: Új osztály, állam, politika/Bp/1993.)
8.: "az új társadalmi építmény": (40. old.) Az a gazdasági formáció, amely alapul szolgál minden másnak, pl a kultúrának. (Marx "alap és felépítmény"-elve alapján:B.M.)
9.: "jogosítványt": (40. old.) A gépkocsi vezetésére feljogosító okmány mintájára: itt a diplomát, mint az oktató-nevelőmunkára feljogosító okmányt jelenti. B.M.
10.: (40. old.) Mikes Kelemen törökországi fiktív leveleinek egyikében (LXII.) megfogalmazott gondolatra utalás. B.M.
11.: "jobbhoroggal": (43. old.) A boksz-sportban a jobbkézzel való ütésmódot jelenti. B.M.
12.: "artikulálva": (43. old.) érthető, jó kiejtéssel.B.M.
B.M.: Bóna Mária
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: családtagonkénti, fiatalasszonnyal, visszakívánkozik, ellehetetlenítés, tulajdonságokkal, államszocialista, osztályviszonyok, teljesíthetetlen, beszolgáltatási, megkülönböztető, kiszolgáltatott, kisenciklopédia, hazahozataláról, kollektivizálás, osztályjellegét, földhözjutottak, végrehajtásának, békediktátummal, egzisztenciális, konfliktusokban, mezőgazdaságban, megfogalmazott, gondolkodással, munkamegosztás, diszkriminatív, állattartással, előállításával, adminisztráció, kategóriájában, tevékenységgel, betyárbecsület, szocializációs, törökországban, termelékenység, gyermeknevelés, beszolgáltatás, orosz parasztság, 30-as években, kulaks magyar, 50-es évek, ellehetetlenítés minden, erőszakos kollektivizálás, magyarok krónikája, családi élet, lovas szekér, lóbefogáshoz szükséges, egyes juhbőrök, pásztorok szabták, igazán szép, magyar szűcs, család legszélesebb, családja számára, Magyar Írószövetség, Bízom Külkertesben, Cambridge Encikl, Maecenas Kiadó, Officina Nova, Kossuth Kiadó, Akadémia Kiadó, David, Mikes Kelemen, Huszár Tibor, Szelényi Iván, Moldova György, Molnár Géza, Ifjúsági Lapkiadó Vállalat, Kisipari Termelő Szövetkezet, Statt Pszichológiai, Takács György, Harsányi István, Tímár Mihály, Jókai Mór, Tervszerű- Megelőző Karbantartás, Bakos Ferenc, Akadémia, József Attila, Zrinyi Ilona, Bercsényi Miklós, Ferenc József, Rákóczi Ferenc, Zrínyi Ilonát, Aczél György, Pozsgay Imre, Bóna Mária,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Sokan azt tartják  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Png cica  Kellemes délutánt kívánok  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Reggel van  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Reggel van  Nem tudhatod  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam  Png telefon  Radikális szeretet  Lóhere  Facebookon kaptam  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Ne kapaszkodj magasabbra,  Minden harmadik...  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Paul David Tripp Április 20  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esti kép  Reménység és erő Krisztustól e...  A kételkedés kezelése  Mindig jusson idő nevetni  Facebookon kaptam  Sose bánj semmit  Paul David Tripp Április 20  Mai harmónia kártyám  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Leonardo da Vinci gondolata  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Rátalálsz  Facebookon kaptam  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Kaffka_Margit  Nagyi telefonál  Nem tudhatod  Neked tudnod kell  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 20  Nem tudhatod  Facebookon kaptam  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Fehér virág  Mi lenne ha  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  s immár én is felragyogva, ért...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Png csokor  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  Mit beszél, nem értem, hogy m...  A boldog családok mind hasonló...  Adakozás  Hogy lehet megtartani  Nem méltó hozzád  Szép álmokat!  Alázat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Albert Einsteinről  Rátalálsz  Facebookon kaptam  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam  Németh László tollából  Png csokor  Kövesd a cowboyt!  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  Alázat  Png fotel  Erdőn  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png kislány  s immár én is felragyogva, ért...  A televizió nem a kultúrát kép...  Nagyon különös  Makszim Gorkij gondolata  Nevem  Akarat  Varga János Veniam - Fontos sz...  Julian Brass gondolata  Gyerekként sokat küzdöttünk az... 
Bejegyzés Címkék
orosz parasztság, 30-as években, kulaks magyar, 50-es évek, ellehetetlenítés minden, erőszakos kollektivizálás, magyarok krónikája, családi élet, lovas szekér, lóbefogáshoz szükséges, egyes juhbőrök, pásztorok szabták, igazán szép, magyar szűcs, család legszélesebb, családja számára, ellátási nehézségekért, gazdákat tették, parlagon hagyott, begyűjtéshez egyre, következő évre, paraszti portát, nevelő kezében, idézet Mikes, társadalmi termelés, tulajdonviszonyok tekintetében, érdekei határozzák, kelet-európai értelmiség, megegyezés ideológiáját, értelmiségiek gyakorolnak, proletariátus hatalma, államszocialista társadalmak, textiliparon belül, szent tehén, harminckét éves, előbb említett, kelmetechnológiai osztály, ötéves terv, termelést megduplázzák, termelékenység fokozásával, halállal véget, élet többféle, aranyember című, alkotó tudat, élethez létfontosságú, kezelt anyag, textília kikészítő, szépség kuldúsa, kocsmai illendőség, vonat Orsováról, késmárki evangélikus, prágai tavasz, polgári társadalom, párt akarata, művelődés területén, maga koncepcióját, alkotók igyekeztek, alapvető osztályok, meglévő osztályviszonyok, gépkocsi vezetésére, jobbkézzel való, családtagonkénti, fiatalasszonnyal, visszakívánkozik, ellehetetlenítés, tulajdonságokkal, államszocialista, osztályviszonyok, teljesíthetetlen, beszolgáltatási, megkülönböztető, kiszolgáltatott, kisenciklopédia, hazahozataláról, kollektivizálás, osztályjellegét, földhözjutottak, végrehajtásának, békediktátummal, egzisztenciális, konfliktusokban, mezőgazdaságban, megfogalmazott, gondolkodással, munkamegosztás, diszkriminatív, állattartással, előállításával, adminisztráció, kategóriájában, tevékenységgel, betyárbecsület, szocializációs, törökországban, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1196
  • e Hét: 6704
  • e Hónap: 15308
  • e Év: 51249
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.